RSS
 

Pierogi z mięsem;-)

10 kwi

Pierogi są bardzo pracochłonnym obiadem, jednak warto się skusić ;-) i poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. Różnica w smaku pomiędzy swoimi a „sklepowymi”  jest ogromna.

Składniki na ciasto: ok. 40 pierogów.

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • 1 jajko

 

Składniki na farsz:

  • 2 średnie cebule
  • 400 g mięsa wołowego wcześniej ugotowanego np. w rosole  ( ja mieliłam w domu)
  • 200 g boczku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, łączymy z wodą,  solą i jajkiem, ciasto zagniatamy. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy (podsypujemy mąką by się nie przykleiło) i szklanką wykrawamy krążki na których układamy farsz.  Ciasto którego w danej chwili nie używamy, zostawiamy pod ściereczką by nie wyschło.

Boczek i cebulkę podsmażamy, następnie dodajemy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i farsz jest gotowy. Zaczynamy lepić pierogi, i w tym samym czasie gotujemy wodę z solą. Pierogi wrzucamy partiami tak by się nam nie skleiły. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy jeszcze około 2 minut. Podawać z cebulką, boczkiem lub podsmażone na patelni.

Smacznego!

 
Komentarze (7)

Napisane przez w kategorii Knedle/Pierogi

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. najlepszeporady

    10 kwietnia 2014 o 20:45

    Wyglądają bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie,
    najlepszeporady.blog.pl

     
  2. ~wenus-lifestyle

    11 kwietnia 2014 o 20:18

    Ślicznie wyglądają, chętnie bym się na nie skusiła, bo mięsko to jedne z moich ulubionych farszy do pierogów :D Prym wiedzie kapusta z grzybami :P

     
  3. ~malgosia

    21 lipca 2014 o 19:00

    prosze o informacje jaki boczek dodaje sie do farszu surowy, parzony, wedzony czy jeszcze inny

     
    • paulina

      22 lipca 2014 o 10:09

      Ja miałam wędzony ;-)

       
  4. ~najezyn

    21 lipca 2014 o 22:22

    A nie trzeba aby tego mięsa wcześniej albo ugotować, albo usmażyć? Bo moje doświadczenie powiada, że jak damy surowe i taki pieróg na 2 min do wrzątku wrzucimy, to otrzymamy pieróg tatarski – czyli z surowym tyle że lekko ciepłym mięsem w środku.

     
    • paulina

      22 lipca 2014 o 10:10

      Oczywiście musi być już ugotowane.;-) Przepraszam za niejasność, już poprawiam.