RSS
 

Tort truskawkowo-kokosowy ;-)

03 kwi

Tort robiłam z okazji urodzin, jest wyjątkowo lekki i puszysty. Idealne połączenie kokosu z truskawkami. Nie są to jeszcze nasze polskie truskawki, ale te również się nadają.

Składniki na biszkopt: (tortownica ok. 25 cm)

  • Składniki na biszkopt podawałam już w swoim idealnym przepisie na biszkopt. Jest w kategorii biszkopty. Dwa krążki biszkoptu są z dodatkiem kakao, natomiast jeden jest z dodatkiem czerwonego barwnika.

 

Składniki na krem:

  • 750 ml mocno schłodzonej kremówki 36%
  • 300 g białej czekolady
  • 150 g wiórków kokosowych

 

Poncz:

  • 3/4 soku z cytryny
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru

 

Dodatkowo:

  • 50 dag truskawek
  • 100 g czekolady
  • 50g wiórków

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty przygotowujemy, dokładnie jak w tamtym przepisie. Przygotowanie kremu zaczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy lekko ciepłą czekoladę. Czekoladę dodawać powoli. Gdy połączymy te dwa składniki, przekładamy troszkę do innej miski tak aby pokryć boki tortu.  Do pozostałej masy dodajemy wiórki kokosowe. Na paterze układamy pierwszy biszkopt, nasączamy go, układamy pokrojone w plasterki truskawki i wykładamy część kremu. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność. Na koniec przykrywamy trzecim blatem. Pozostawionym wcześniej kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Ozdabiamy wiórkami, startą czekoladą i truskawkami.

Smacznego!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Torty

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~wenus-lifestyle

    3 kwietnia 2014 o 13:53

    Ale pysznie wygląda :) Naprawdę zrobiło na mnie wrażenie :P