RSS
 

Tiramisu ;-)

23 lut

Kiedyś już robiłam tiramisu, ale sama piekłam biszkopt. Powiem szczerze, że to jest niesamowite, idealne, kremowe. Połączenie kawy, kakao i amaretto, coś wspaniałego. Jest wiele wersji przygotowania tego deseru, z kremówką, ubitymi białkami. Jednak dla mnie ta jest najlepsza. Do tego typu deseru najlepiej użyć swojskich jajek, ewentualnie ekologicznych.

Składniki: (moja forma 21 x 30)

  • ok. 70 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 300 ml zaparzonej kawy
  • 70-80 ml likieru amaretto
  • 7 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 450 ml śmietanki kremówki 36%
  • 750 g serka mascarpone
  • kakao

 

Sposób przygotowania:

Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Schłodzona kremówkę ubić na sztywno. Ubite wcześniej żółtka delikatnie łączymy z mascarpone, a następnie z ubitą kremówką. Wszystko mieszamy delikatnie.  Do wystudzonej kawy dodajemy amaretto. Dno formy smarujemy cienka warstwą kremy. Biszkopty maczamy w kawie i układamy. Przykrywamy częścią kremy i posypujemy przesianym kakao. I tak układamy po kolei warstwy, w moim przypadku to były dwie warstwy. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Deser najlepiej dobrze schłodzić.

Smacznego!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~wenus-lifestyle

    25 lutego 2014 o 20:56

    Wstyd, bo ja nigdy sama nie przygotowywałam tiramisu, ale bardzo lubię je jeść ;)
    Twoje wygląda świetnie :)

     
    • paulina

      26 lutego 2014 o 07:20

      Wszystko można nadrobić, a ta wersja jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Polecam.