RSS
 

Ciasto palce lizać ;-)

23 sty

Ciasto ma dziwną nazwę, ale mówi ona wszystko o tym cieście. Jest naprawdę pyszne i wyjątkowe. Jest od dawna w mojej rodzinie. Serdecznie polecam każdemu.

 

Składniki na biszkopt (25 x 32 cm)

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki

 

Sposób przygotowania:

Ubić na sztywno jaja z cukrem, a później dodać 5 łyżek mąki. Piec w 160 stopniach przez ok 20 minut.

Składniki na I masę:

  • 1 margaryna
  • szklanka cukru pudru
  • wódka
  • 5 żółtek
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Żółtka, mleko i mąkę umieszczamy w garnku na małym ogniu i zagotowujemy, aż powstanie budyń. Pozostawiam w chłodnym miejscu do ostudzenia ( później trzeba zmiksować tą masę tak by nie było grudek). W międzyczasie ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy po łyżce przygotowanego wcześniej budyniu. Wg swojego smaku dodajemy wódki. Całą masę przekładamy na biszkopt.

Składniki na II masę:

  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • łyżka żelatyny
  • szczypta kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Ubić na sztywno pianę, a następnie dodać szklankę cukru i łyżkę żelatyny. Następnie ta pianę ubijamy na parze, aż żelatyna się rozpuści. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Tak gotowa pianę dodajemy na pierwszą masę. Na koniec posypujemy starta czekoladą.

Smacznego ;-)

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Pati

    23 stycznia 2014 o 20:44

    Chce sprobowac! ! ;)