RSS
 

Karczek po chińsku ;-)

16 sty

Nasza wariacja na temat chińszczyzny.

Składniki:

  • 30 dag karczku
  • 1 por
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 1 marchew
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1 opakowanie sosu Blue Dragon słodko-kwaśny
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki imbiru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka wody i oleju

 

Sposób przygotowania:

Karczek kroimy na paski i wrzucamy do miski. Następnie do szklanki wlewamy łyżkę wody, oleju, łyżeczkę imbiru, gyrosa i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęste dolewamy troszkę wody. Tak powstałą marynatę wlewamy do miski i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.  W międzyczasie pora kroimy w plastry, papryki i marchew w cienkie paski.  Nagrzewamy głęboką patelnię i wlewamy olej. Do rozgrzanego oleju dajemy mięso i dokładnie smażymy 15-20 minut. Po czym przekładamy je na talerz. Do tej samej patelni wsypujemy warzywa i smażymy przez 5 minut, następnie dolewamy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. Po 5 minutach dodajemy sosu słodko-kwaśnego i mięso. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Podajemy z ryżem.

 

Jak przygotować ryż:

W garnku topimy łyżkę masła, dodajemy łyżkę curry, łyżeczkę imbiru i rozmarynu. Dokładanie mieszamy i wsypujemy szklankę ryżu. Następnie zalewamy dwoma szklankami wrzątku i dodajemy łyżkę soli. Mieszamy aż się zagotuje. Jak się zagotuje wyłączamy i zostawiamy, aż ryż wchłonie całą wodę.

Smacznego!

 

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania mięsne

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz