RSS
 

Ciasto bounty ;-)

06 sty

Ciasto to jest idealne dla amatorów kokosu i czekolady. Jest szybkie i proste wykonaniu. Ciasto ma kakaowy biszkopt oraz kremową warstwę kokosową. Jest to jedno z niewielu ciast, które jest pyszne i powinno zachwycić każdego.

Składniki na ciasto: (blacha 20×25 cm)

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy 40g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 dag wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła

 

Dodatkowo:

  • malibu
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Przygotowując ciasto najpierw ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli ubijając dodajemy stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiana mąkę i kakao. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzony biszkopt nasączamy malibu.  W garnuszku zagotowujemy 2 i 1/2 szklanki mleka z cukrami. Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy przez ok. 20 minut. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Budyń rozprowadzamy w pozostałym mleku i dodajemy do masy kokosowej. Jeszcze raz zagotować i odstawić do ostygnięcia. Na ostudzone ciasto wykładamy masę kokosową i to polewamy polewą czekoladową. Przepis na polewę czekoladową podawałam już na swoim blogu.  Wstawić do lodówki.

Smacznego!

 

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~martawkuchni.blog.pl

    15 stycznia 2014 o 09:58

    ależ to cudownie musiało smakować:) załapię się przynajmniej na okruszki? mniam mniam:)

     
  2. ~tss

    18 stycznia 2014 o 12:09

    Może na spód biszkopt orzechowy jak tu – http://www.stachurska.eu/?p=15079 ?

     
  3. ~pst

    18 stycznia 2014 o 13:44

    Brakuje mi tu precyzji, a mianowicie 1 budyń, ale na ile dokładnie? Bo przecież są różne na 1/2 l.mleka, na 3/4l.mleka i na cały litr, czasami zwany budyniem rodzinnym.
    Przydałyby się też wymiary blaszki. Myślę, że takie, może mało istotne szczegóły, są b.pomocne, a zwłaszcza dla raczkujących w kuchni, ale nie tylko :)

     
    • paulina

      18 stycznia 2014 o 19:08

      Oczywiście już po prawiłam, jeżeli są jeszcze jakieś uwagi to proszę pisać. Postaram się na przyszłość podawać wszystkie dane.

       
    • ~Marlena

      18 stycznia 2014 o 19:34

      wystarczy dokładnie przeczytać.Wszystko jest opisane!!!
      A ciasto REWELACJA!!

       
  4. ~Gosia

    20 stycznia 2014 o 15:56

    wygląda przepysznie! a malibu jest do polewy?:)

     
    • paulina

      21 stycznia 2014 o 16:02

      Malibu nasączamy biszkopt ;-)

       
      • ~Gosia

        21 stycznia 2014 o 19:19

        oj, faktycznie, nie doczytałam ;) nigdy nie wpadłabym na coś tak sprytnego :D

         
        • paulina

          21 stycznia 2014 o 22:40

          jest naprawdę pyszne, malibu ma charakterystyczny smak przez z co ciasto jest jeszcze lepsze ;-)