RSS
 

Pieczona kaczka ;-)

22 gru

Kaczka jest wspaniałym delikatnym mięsem, osobiście dla mnie smakuje lepiej od kurczaka. Polecam wszystkim.

Składniki:

  • cała kaczka ( ok. 2.5 kg)
  • marchew
  • pietruszka
  • seler naciowy
  • cebula
  • oliwa
  • czosnek
  • bulion

 

 

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed pieczenie wyciągamy kaczkę, oczyszczamy i doprawiamy solą oraz  pieprzem. Całą kaczkę smarujemy oliwą i nacieramy ząbkiem czosnku.  W dużym naczyniu układamy grubo pokrojone warzywa, na to dajemy kaczkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. W międzyczasie podlewamy kaczkę bulionem. Gotową kaczkę kroimy na kawałki.

Smacznego!

 

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania mięsne

 

Tags:

Dodaj komentarz