RSS
 

Zakwas buraczany ;-)

17 gru

Zbliżają się święta, już czas zrobić zakwas buraczany.  W tym roku pierwszy raz robiliśmy, taki najprostszy mam nadzieję, że się sprawdzi i wszystkim będzie smakować.

Składniki:

  • ok. 1 kg buraków
  • 1,5 litra wody
  • 7-8 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gaza
  • 3 słoiki (0,5 litra)

 

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i kroimy w plastry. Tak przygotowane rozdzielamy do trzech słoików, dokładamy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą i przykrywamy gazą. Odstawiamy na ok. tydzień w ciepłe i ciemne miejsce.

Smacznego!

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Boże Narodzenie

 

Tags:

Dodaj komentarz