RSS
 

Ciasto „Zebra” ;-)

05 lis

Ciasto, jak każda babka jest bardzo dobre. Było robione na szybko, wieczorem. Akurat takie składniki miałam w domu. Jest idealne do kawy, herbaty. Przepis pożyczyłam od Pani Dorotki.

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.  W następnej kolejności dodać żółtka, i dalej ubijać do połączenia składników.  Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo  mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników tak by piana nie ‚siadła’.  Gdy wszystkie składniki będą już połączone, ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 przesiane łyżki kakao i mieszamy.  Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na  sam środek formy najpierw nakładamy 2 łyżki ciemnego ciasta, a później 2 łyżki jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać), i tak na przemian. Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu pokryć polewą czekoladową.

IDEALNA POLEWA CZEKOLADOWA:

Składniki:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składnik dajemy do garnuszka i gotujemy, do połączenia składników. Powinna nam powstać jednolita, gładka masa czekoladowa. Ciasto polewamy masa, jak lekko przestygnie.

Smacznego!

 

 

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Ruku

    6 listopada 2013 o 17:42

    Smakowicie wygląda. : ) na pewno wypróbuję twój przepis ! : ))
    Zapraszam do Siebie !

     
  2. ~wenus-lifestyle

    31 marca 2014 o 17:44

    Wygląda świetnie, uwielbiam zerbę i sama planuję pokazać moją na blogu ;)