RSS
 

Pyszny piernik ;-)

02 lis

Tym razem tradycyjny piernik. Ciasto jest pyszne, jak to piernik. ;-) Można go jeść samego do kawy, lub smarować powidłami. My akurat lubimy sam, tradycyjny. Nie którzy mówi, że piernik jest lepszy po kilku dniach. I mogę stwierdzić, że ten nie stracił na smaku, nie wysechł. Był bardzo dobry.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Najpierw ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. W następnej kolejności stopniowo dodajemy mleko, olej, przesianą mąkę, sodę, kakao i cynamon. Jak wszystkie składniki się połączą można dodać rodzynek.  Formę  wyłożyć folią i przelać ciasto. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz