RSS
 

Białkowiec ze śliwkami ;-)

26 paź

To ciasto było moją improwizacją. Miałam zalegającą szklankę białek i śliwki. Postanowiłam więc zrobić białkowiec. Ciasto wyszło dobre, ale nie znakomite. Jednak mimo wszystko przeis do wypróbowania.

Składniki:

  • szklanka białek
  • 2, 5 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 – 1 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • śliwki

 

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno.  Następnie  dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się połączy do piany dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, mleko i kakao ciągle ubijając. Staramy się nie miksować długo, tylko do połączenia składników.  Ciasto przelewamy do formy. Śliwki układamy na cieście. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Ja zawsze piekę do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~wenus-lifestyle

    29 października 2013 o 21:17

    Zjadłabym :) Wygląda idealnie :)