RSS
 

Ciastko rafaello ;-)

22 paź

Jeśli ktoś uwielbia kokos, to co ciasto jest właśnie dla niego. Jest proste w wykonaniu, ale przepyszne. Nie wymaga pieczenia, także każdy powinien sobie z nim poradzić.

Składniki: ( Moja forma miała wymiary 25cm x 36cm)

  • ok. 80 szt herbatników
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklana cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki przennej
  • 250 g masła
  • 100 g czekolady białej
  • cukier waniliowy
  • 200 g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy krem budyniowy. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy. Natomiast drugą połowę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Tak powstałą mieszaninę dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gdy powstanie nam gęsta masa, studzimy budyń. W następnej kolejności ucieramy masło i dodajemy powoli łyżkami ostudzony budyń. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i rozpuszczoną białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy na to krem i układamy kolejną warstwę herbatników.  Mi wyszły 3 warstwy herbatników. Ostatnią warstwę smarujemy lekko kremem i posypujemy pozostałym kokosem.  Najlepiej jest ciasto zostawić na noc w lodówce, aby zmiękło.

 

Smacznego!

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Pati

    24 października 2013 o 20:04

    Musiało być przepyszne! ;)