RSS
 

Klasyczne ciasto jogurtowe z malinami i jagodami ;-)

02 paź

Bardzo lubię klasyczne ciasta ucierane. A to jest przepyszne ;-). Znalazłam go na niebieskapistacja.blox.pl.  Ciasto jest delikatne, wilgotne i puszyste. Idealne do porannej kawy.Maliny dostałam od swojej teściowej, natomiast jagody miałam już zamrożone.

Składniki: ( tortownica 25 cm.)

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g malin
  • 125 g jagód
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

 

Sposób wykonania:

Jajka ubić do białości z cukrem. Następnie dodajemy masło i nadal ucieramy. Na sam koniec mokrych składników dodajemy jogurt. Następnie dodajemy przesiane suche składniki.  Maliny i jagody oprószyć mąką, ponieważ nie będą się nam zapadać na dno ciasta.  Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez ok 35 minut. Ja zawsze piekę do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~7wiatrów

    2 października 2013 o 18:26

    Owoce aż pachną z ekranu, a place same wyciągają się po ten cukier puder. Nie ma jak domowe jedzonko – pyszności!